Neem deel aan het SDG Forum

5-6 NOVEMBER 2024

Het SDG Forum brengt de duurzameontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van, voor en door iedereen. Als eerste multi-stakefoldersforum over de SDG’s in de Benelux betrekt het SDG Forum zoveel mogelijk sectoren en biedt het een breed scala aan workshops, plenaire sessies en paneldebatten aan.

Het SDG Forum wordt georganiseerd door 21 partnerorganisaties die komen uit alle hoeken van de duurzame ontwikkelingssector. Samen willen we unusual suspects met elkaar in contact brengen. Het SDG Forum geeft beleidsmakers, bedrijven, NGO’s en academici de kans elkaar te ontmoeten en SDG-ideeën en oplossingen met elkaar uit te wisselen.

OPEN-CALL WORKSHOPS

Ben je gepassioneerd door een bepaald aspect van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) en wil je graag je expertise delen?

We nodigen organisaties uit om voorstellen in te dienen voor workshops met betrekking tot de SDGs. Of je gespecialiseerd bent in armoedebestrijding, klimaatactie, gendergelijkheid, ciculaire economie of een ander SDG-gerelateerd onderwerp, dit is jouw kans om een sessie te leiden en anderen te inspireren om actie te ondernemen.

Meer info kan je hier vinden.

WAT HEEFT HET SDG FORUM TE BIEDEN?

  • Plenaire sessies over de SDG’s met interessante keynotes.
  • Een 40-tal workshops rond verschillende thema’s zoals SDG’s en Onderwijs, SDG’s en Financiën, SDG’s in de bedrijfswereld, SDG’s en lokale overheden, SDG’s en beleidsrichtlijnen, …

Tijdens de workshops worden vaak meerdere talen gesproken. De beschrijving van de workshop vermeldt welke talen gesproken worden. Dubbelklik op de workshop om de volledige beschrijving te lezen.

Programma SDG Forum NL

Het programma voor 2024 wordt binnenkort bekend gemaakt.

Klik hier om het programma van 2023 te raadplegen.

Het Flagey-gebouw (Sint-kruisplein, 1050 Brussel) is gemakkelijk bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als met de fiets of de auto. Natuurlijk moedigen we u aan om duurzame vervoerswijzen te kiezen.

  • Indien u met de trein komt is het aangeraden te stoppen bij het Centraal Station en vervolgens te bus, tram of fiets te nemen.
  • Tramlijn 81 en buslijnen 38, 59, 60 en 71 stoppen bij “Flagey”. Meer informatie vindt u op de website van de MIVB.
  • Er is een Villo-station op het Sint-Kruisplein.
  • Er is een fietsenstalling beschikbaar op het Sint-Kruisplein.
  • Automobilisten kunnen parkeren in de Flagey-gebouw parkeergarage. De “Flagey” parkeergarage bevindt zich onder het Sint-Kruisplein en heeft 186 plaatsen. Let dus op, de plaatsen zijn beperkt. Meer informatie
  • De actuele verkeerssituatie in Brussel

Als organisatie van het congres vinden wij het belangrijk dat iedereen kan deelnemen, ook mensen met een beperking. Daarom worden volgende zaken voorzien:

  • Toegankelijk sanitair
  • Plaatsen voor rolstoelgebruikers

Wenst u gebruik te maken van bepaalde faciliteiten? Heeft u, omwille van uw beperking, nood aan andere faciliteiten (Tolk Vlaamse gebarentaal, ringleiding, …)? Geef dan voor 01/10/2023 een seintje via info@sdgs.be. Ook indien assistentie ter plaatse nodig is of u bijkomende vragen heeft, kan u ons contacteren.

Groene energie

Duurzame energie vermindert de ecologische invloed van
stroomverbruik. De locatie voor het evenement is uitgerust met meer dan 700 zonnepanelen en is sinds 2023 overgestapt naar een nieuw energiecontract met een leverancier die uitsluitend 100% groene energie levert. Bovendien dekt de cateraar 50% van zijn energiebehoefte door gebruik te maken van zonne-energie.

Duurzame voeding

Met het oog op het verminderen van de ecologische impact van het SDG Forum, serveren we uitsluitend vegetarische voeding en maken we gebruik van seizoensgebonden, lokale producten uit de biologische sector, gecertificeerd door Certisys.

Afvalbeheer

Om de hoeveelheid afval tot een minimum te beperken, hanteren we het principe van reduce-reuse-recycle. We vermijden het gebruik van wegwerpverpakkingen voor eenmalig gebruik en proberen het gebruik van bedrukte signalisatie te minimaliseren. Als er toch drukwerk nodig is, wordt dit gemaakt van recycleerbare materialen, en we zorgen ervoor dat het herbruikbaar is voor toekomstige
edities.

Geen voedselverspilling

Door deelnemers zich in te laten schrijven voor specifieke
programmaonderdelen, kunnen we nauwkeurig de hoeveelheden inschatten, en eventuele overschotten aan voedsel zullen worden opgehaald door Alpaca Solutions en geschonken aan mensen die het nodig hebben.

Transport

Om onnodige verplaatsingen te vermijden, kiezen we voor een locatie die reeds over bestaande infrastructuur beschikt en streven we naar een hechte samenwerking met lokale leveranciers en personeel. We stimuleren het gebruik van het openbaar vervoer, terwijl fietsers de mogelijkheid hebben om hun fietsen gemakkelijk bij de locatie te plaatsen.

Diversiteit & Inclusie

We willen het SDG Forum voor iedereen toegankelijk maken, met ondersteuning van Inter, het Vlaamse expertisecentrum voor toegankelijkheid. Ons evenement is volledig toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit, en deelnemers kunnen hun toegankelijkheidsbehoeften vooraf aangeven.

Sensibilisering

We sensibiliseren onze deelnemers, medewerkers en leveranciers door actief te communiceren over onze groene filosofie. Voor het SDG Forum selecteren we leveranciers op basis van hun sterke toewijding aan duurzaamheid. Onze cateringpartner is Artfood, de enige cateraar met een prestigieuze ‘Ecodynamische Onderneming’ waardering van drie sterren. Bovendien is Flagey in het voorjaar van 2023 begonnen met het aanvragen van dit waardevolle label. Voor extra meubilairverhuur werken we samen met Decoroom, een ISO 201221-gecertificeerd duurzaam verhuurbedrijf.

Meten is weten

Om de concrete impact van het SDG Forum te meten, voeren we een CO2-berekening uit. Daarom vragen we deelnemers om informatie te verstrekken over hun vervoerswijze en afgelegde kilometers. Door de CO2-uitstoot in kaart te brengen, streven we jaarlijks naar verdere vermindering van deze emissies.

partners
Contact Green